Hrvatska pošta

Dan Hrvatske pošte i Svjetski dan pošte

09.10.2020.
Dan Hrvatske pošte obilježava se 10. listopada u spomen na dan kada je donesen Zakon o osnivanju javnog hrvatskog poštanskog i telekomunikacijskog poduzeća, preteče današnje Pošte.„Ove godine Dan Hrvatske pošte obilježavamo u promijenjenim okolnostima. Život i rad, kao i naša svakodnevnica 2020. godine izgledaju drukčije nego ikada dosad u našoj povijesti. S druge strane, mi kao Pošta za naše smo građane konstanta i stabilnost. Oduvijek smo povezivali ljude, a to radimo i danas. Pritom velik fokus stavljamo na radnike, stabilnost njihovih primanja te osobnu sigurnost i zdravlje“, ističe Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Svjetski dan pošte proglašen je 1969. na Svjetskom poštanskom kongresu u Tokiju, a obilježava se već 51 godinu radi podizanja svijesti o ulozi pošte u svakodnevnim životima ljudi i tvrtki, kao i njezina doprinosa u svjetskom društvenom i gospodarskom razvoju.
Ove su godine uvjeti izazvani pandemijskom krizom bili najveći podsjetnik na važnost pošte u našim životima i koliko je ona bitna u trenutku kada gotovo cijeli svijet stane. Hrvatska pošta nije stala s poslovanjem ni jedan dan za vrijeme aktualne krize, a naši radnici nastavili su povezivati sve krajeve Hrvatske i kada su ulice zjapile prazne.

Za održavanje stabilnog prijenosa naručene robe iz inozemstva, koordinacija među poštanskim operatorima bila je iznimno važna. Svjetska poštanska unija (UPU) i Međunarodna poštanska korporacija (IPC) odigrale su ključnu ulogu u povezivanju svijeta u prvoj polovini 2020., kada je gotovo čitav međunarodni (zračni) promet stao, čime je bio onemogućen i prijenos poštanskih pošiljaka i paketa. Zajedničkim naporima svih država članica osigurani su alternativni smjerovi te su pošiljke, čak i u vrijeme lockdowna, našle put do svojih primatelja.
Republika Hrvatska postala je članica Svjetske poštanske unije 20. srpnja 1992. te je time Hrvatska pošta postala ravnopravan sudionik u međunarodnom poštanskom prometu i dio najveće dostavne mreže u svijetu. Članstvom u Međunarodnoj poštanskoj korporaciji Hrvatska pošta dokazala je visoku kvalitetu usluge, a članstvo donosi i dodatan rast paketnog poslovanja te mogućnost korištenja napredne tehnologije u cilju unaprjeđenja međunarodnih usluga i razmjene podataka.