Hrvatska pošta

Prigodna poštanska marka „FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu Rusija 2018.“

11.06.2018.
 Hrvatska pošta izdaje marku s motivom nogometaša u novom dresu hrvatske reprezentacije
 
Zagreb, 11. lipnja 2018. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 14. lipnja novu prigodnu poštansku marku „FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu Rusija 2018.“ Motiv marke je nogometaš u novom dresu hrvatske reprezentacije, a autori marke su Adam Peter Maguire i Lidija Novosel, dizajneri iz Zagreba. Nominalna vrijednost ovog prigodnog izdanja iznosi 6,50 kuna, naklada je 100 000 primjeraka te je marka izdana u arčiću od 9 maraka i s jednim privjeskom. Izdana je i prigodna omotnica prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 14. i 15. lipnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Sve poštanske marke, kao i ovo prigodno izdanje mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.
 
Pod okriljem Lava Jašina
Ako u Rusiji, zemlji domaćina XXI. svjetskog nogometnog prvenstva, Lava Nikolajeviča Tolstoja možemo izdvojiti kao simbol te velike nacije, onda zasigurno jednog drugog, također slavnog Lava – Lava Ivanoviča Jašina (1929. – 1990.) – smijemo proglasiti sinonimom za ruski nogomet. Legendarnog vratara Dinama iz Moskve i sovjetske reprezentacije mnogi s pravom smatraju najboljim čuvarom mreže u povijesti. Samo je on dosad od golmana dobitnik „Zlatne lopte“ (1963.). Nadimak Crni Pauk dobio je i zbog 150 obranjenih jedanaesteraca! Oličenje je sportskog duha.
Rusi nisu osvajali svjetska odličja, ali je njihov Oleg Saljenko upisan u anale s rekordnih pet zgoditaka na jednoj utakmici (1994., Rusija – Kamerun 6 : 1). Za Hrvatsku pitanje broj jedan je što Vatreni mogu na „Čempionatu mira“? Odgovor: vrijeme je da odigraju vrlo važnu ulogu te se nakon 20 godina opet popnu na pobjedničko postolje. Kao na „Parku prinčeva“ 1998.
Prebrodili su naši mukotrpne kvalifikacije (uz uobičajenu smjenu izbornika – Zlatko Dalić umjesto Ante Čačića), izborili plasman opet nakon doigravanja (s Grcima 1 : 1 i 0 : 0), ali to je generacija superklasnih igrača poput Luke Modrića, Vedrana Čorluke, Marija Mandžukića, Ivana Rakitića, Ivana Perišića i Domagoja Vide, u punoj zrelosti, u naponu snage. Pravi čas za pothvat.
Na putu Hrvatskoj najprije, u skupini, stoji nadobudna Nigerija, Messijeva Argentina i dobro znani Island (najveće čudo suvremenog nogometa). Favoriti Svjetskoga kupa su turnirski velemajstori i branitelji naslova Nijemci, potentni i razigrani Francuzi, kraljevi kombinatorike Španjolci i nepredvidivi, rehabilitacije željni Brazilci, peterostruki prvaci. Važno je da se u najprostranijoj zemlji, Rusiji, odigra u duhu miroljubivog Lava Jašina.