Hrvatska pošta

Lider: [500 najboljih] Ivan Čulo (Hrvatska pošta): Razvijamo vlastita rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji

26.09.2023.
Lider: [500 najboljih] Ivan Čulo (Hrvatska pošta): Razvijamo vlastita rješenja temeljena na umjetnoj inteligencijiIza hrvatskih poduzetnika najbolja je godina u povijesti, no u ovoj su se sudarili s novim izazovima poput stagnacije u eurozoni, ulaska Njemačke u recesiju… Čelnici najvećih kompanija tvrde da to ne utječe na prihod i da nije odgodilo ulaganje u nove tehnologije, posebice u umjetnu inteligenciju, kao i u zaštitu okoliša.

Što će i kako razvijati u skoroj budućnosti ispričao je i Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

- Unatoč značajnim izazovima i tijekom 2023. godine uspješno generiramo rast prihoda, a istovremeno rashode održavamo na stabilnoj razini. Jedan od najvećih izazova s kojim se susrećemo zajedno s ostalim poslodavcima na tržištu svakako je fluktuacija radne snage. Kako bismo zadržali kvalitetne radnike i privukli nove u srpnju je Uprava Hrvatske pošte u suradnji sa sindikatima dogovorila povećanje plaće od 25 posto za sve radnike Hrvatske pošte. To je veliko ulaganje u naše radnike u iznosu od oko 30 milijuna eura godišnje. Svjesni smo kako je povećanje plaća jedini pravi odgovor na fluktuaciju radnika, a stabilnost poštanskog sustava ovisi o poštarima, dostavljačima, vozačima i šalterskim radnicima. Podsjećam kako smo prošle godine već podigli plaće za 20 posto za 8000 radnika na operativnim radnim mjestima.

U kontekstu paketnog poslovanja ove godine rastemo po stopi od 30 posto dok naši kolege u zapadnoj Europi bilježe jednoznamenkasti rast. Hrvatsko logističko tržište ima još puno potencijala za razvoj, a visoka stopa rasta rezultat je širenja online trgovine.

Izvor: Lider, 26. rujna 2023.
Više pročitajte u tekstu objavljenom na Lideru