Hrvatska pošta

Tehnološka transformacija Hrvatske pošte

Hrvatska pošta zadnjih 25 godina prolazi kroz veliku i važnu tehnološku transformaciju kako bi zadržala poziciju vodećega logističara na našem području. Uvođenjem naprednih rješenja poput digitalizacije i automatizacije poštanskih procesa i uvođenja digitalnih usluga za korisnike uspješno prilagođava svoje poslovanje izazovima modernog doba i stalno mijenjajućim potrebama korisnika. Otvaranjem Nacionalnoga skladišno-sortirnog centra (NSC) u Velikoj Gorici, jednog od najmodernijih u regiji, Hrvatska pošta centralizirala je razradu pošiljaka, prijevoz i međunarodne usluge. Uz NSC, Hrvatska pošta je u svega nekoliko godina izgradila mrežu s ukupno još tri najsuvremenija regionalna sortirna centra - u Rijeci, Zadru i Osijeku - kako bi se korisnicima širom zemlje pružale što kvalitetnije usluge u skladu s potrebama i zahtjevima suvremenog doba.

Hrvatska pošta u dinamičnom okruženju

Hrvatska pošta, kao vodeća tvrtka u poštanskim i logističkim uslugama, kontinuirano se prilagođava dinamičnom tržištu. Zadnjih je godina, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, poseban izazov rast e-trgovine koja u tom razdoblju u Hrvatskoj bilježi 15-postotni godišnji rast. Da bi se ispunile potrebe takva tržišta i zadržala vodeća pozicija, taj rast mora se pratiti ulaganjem u razvoj logističke mreže i njezinih kapaciteta. Kako bi zadovoljila potrebe korisnika i optimizirala poslovanje, Hrvatska pošta uložila je 160 milijuna eura u modernizaciju svoje infrastrukture. Osim toga, razvijena je i mreža s 300 paketomata diljem zemlje, uključujući i pojedine hrvatske otoke, koja korisnicima omogućuje preuzimanje pošiljaka u bilo koje vrijeme.
 
Želeći ispuniti zacrtane ekološke ciljeve u skladu s prihvaćenim smjernicama i Korporativnom strategijom Pošta2025(30), Hrvatska pošta zadnjih nekoliko godina intenzivno ulaže u svoj zeleni vozni park. Tako je 2023. imala u zelenoj floti više od 400 različitih električnih vozila za dostavu i prijevoz pošiljaka smanjujući time emisije CO2 za 30% korištenjem najvećega zelenog voznog parka u Hrvatskoj. Uz pratećih 70 punionica za električnu flotu Hrvatska pošta potvrđuje svoju predanost održivom poslovanju i klimatskoj odgovornosti kako bi ugljični otisak koji nastaje u svakodnevnom radu bio što niži, što manje opterećivao okoliš i utjecao na zdravlje svih nas.

Povijesni investicijski ciklus

Spremnost za nove poslovne izazove Hrvatska pošta pokazala je gradnjom Nacionalnoga skladišno-sortirnog centra (NSC) u Velikoj Gorici i njegovim opremanjem najsuvremenijim strojevima za razradu pismovnih i paketnih pošiljaka. Riječ je o najvećoj kapitalnoj investiciji u povijesti Hrvatske pošte vrijednoj 50 milijuna eura. Na toj su lokaciji centralizirani brojni poslovi poput razrade pošiljaka, prijevoza i međunarodnih poslova, ali i skladišnog poslovanja, kako bi se svim korisnicima pružala kvalitetnija i brža usluga. Od samog početka gradnje prve faze NSC-a, smještenog strateški na prometno povoljnom položaju, do preseljenja radnika i poslovnih procesa proteklo je svega dvije godine, a cijeli kompleks dovršen je u ljeto 2019. godine. Danas je NSC zaokružena cjelina sa suvremenim, visoko automatiziranim sustavima za razradu pismovnih i paketnih pošiljaka. Zato s razlogom vrijedi za najsuvremeniji logistički centar u ovom dijelu Europe u kojem je instaliran stroj za razvrstavanje paketa s brzinom sortiranja do 15.000 pošiljaka na sat kojim se može razvrstavati većina paketa u poštanskim tokovima. Taj je stroj integriran s također novim sustavom za automatsko sortiranje pošiljaka (SASP) čime su sve vrste i kategorije pošiljaka obuhvaćene sustavom za automatsko sortiranje. Ukupan investicijski ciklus Hrvatske pošte vrijedan 160 milijuna eura obuhvaća i digitalizaciju te automatizaciju poslovanja, razvoj logistike i optimizaciju voznog parka.