Hrvatska pošta

Nabava energetski učinkovitih vozila

Nabava energetski učinkovitih vozila

Hrvatska pošta podupire povećanje energetske učinkovitosti i pametno upravljanje energijom korištenjem izvora energije s malim udjelom ugljika ili bez ugljika te smanjenjem razine buke. Krajnji je cilj stvaranje „zelene“ flote vozila u cilju racionalizacije potrošnje goriva, korištenja novih tehnologija i učinkovitosti voznog parka.

Projekt nabave lakih četverocikala na električni pogon nastavak je projekta povećanja energetske učinkovitosti voznog parka iz 2015. kada je nabavljeno 180 električnih bicikala. Hrvatska pošta nastavit će kontinuirano dopunjavati vozni park električnim vozilima kako bi se stopa onečišćenja dodatno smanjila prilikom obavljanja temeljne poštanske djelatnosti.

Projekt nabave vozila, 2018. godina

U cilju povećanja energetske učinkovitosti u prometu, Hrvatska pošta javila se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projektom Zeleni i održivi transport u poštanskom prometu korištenjem električnih vozila. Fond je prepoznao projekt te je odobreno sufinanciranje nabave 20 električnih četverocikala u iznosu od 400.000,00 kn. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1.280.100,00 kn.

Nabavljeni modeli četverocikla FreeDuck4 FD proizvođača Ducatti Energia s.p.a. pokreću se litij-ionskim baterijama, a dizajnirani su tako da ispune potrebu profesionalnih korisnika u pogledu nosivosti i okretnosti u uskim prostorima, npr. u gradskom prometu. Prtljažnik zapremnine do 300 litara pogodan je za prijevoz kutija, velike opreme i uređaja.
Uvođenje električnih vozila omogućuje Hrvatskoj pošti bolju mobilnost u gradskim jezgrama pri dostavi pošiljaka te optimizira efikasnost jer omogućuje postupno smanjenje broja vozila na fosilna goriva. Također, električna vozila pridonose smanjenju operativnih troškova flote vozila i povećanju energetske učinkovitosti Hrvatske pošte. Uporabom električnih četverocikala za dostavu Hrvatska pošta godišnje smanjuje emisiju CO2 za 7,6 tona.

Projekt nabave vozila, 2019. godina 

HP nastavila je sa zelenom tranzicijom transporta u poštanskom prometu nabavkom električnih vozila te je uz bespovratnu potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavila 20 četverocikala na električni pogon i tako povećala vozni park na ukupno 220 električnih vozila. Domet četverocikla je 60 km s jednim punjenjem, a maksimalna brzina iznosi 45 km/h. Volumen prtljažnog spremnika je 300 l, a nosivost oko 150 kg. Uporabom 40 električnih četverocikala za dostavu HP će smanjiti emisiju CO2 za čak 15,2 t. 

Projekt nabave vozila, 2020. godina 

Ugovorom o neposrednom sufinanciranju energetski učinkovitih vozila između HP-a i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana su bespovratna sredstva za nabavku 26 mopeda na električni pogon. FZOEU u troškovima nabave sudjeluje u iznosu do 399.033,44 kn, odnosno 40%. Sufinanciranje je osigurano uspješnom prijavom HP-a na javni poziv pravnim osobama korisnicima sredstava Fonda 2020. objavljenog u lipnju 2020. godine. 

Projekt nabave punionica za električna vozila, 2020. godina

Hrvatska pošta postavila je i pustila u pogon ukupno tri punionice za električne automobile. U kolovozu je u Novom sortirnom centru u Velikoj Gorici u rad puštena prva punionica za električna vozila snage 50 kW. Krajem studenog u Osijeku je postavljena punionica istih karakteristika, dok je u Zadru postavljena punionica za vozila snage 2x22 kW. Vrijednost investicije punionica za električne automobile iznosi 600 000 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je nabavu u iznosu od 200 000 kuna bespovratnih sredstava.


Projekt nabave vozila, 2021. godina

U travnju 2021. Hrvatska pošta je nabavila 26 električnih mopeda. Sredstva za nabavu mopeda na električni pogon sufinancirana su bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 399.033,44 kn.