Hrvatska pošta

Hrvatska pošta ponovno dobila Certifikat Poslodavac Partner

16.04.2024.
Iznova zasluženo vrijedno priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima
Hrvatska pošta ponovno dobila Certifikat Poslodavac PartnerHrvatska pošta ponovno je nosilac Certifikata Poslodavac Partner - prestižnog priznanja za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima koje dodjeljuje tvrtka SELECTIO. Svečano uručenje Certifikata održano je 15. travnja u prostorijama Nacionalnog skladišno-sortirnog centra Hrvatske pošte u Velikoj Gorici. Ovo je samo još jedan pokazatelj predanosti u provedbi Korporativne strategije Pošta 2025(30) u kojoj ključnu ulogu imaju nove vrijednosti Hrvatske pošte: odgovornost, suradnja i povjerenje te razvoj znanja i kompetencija radnika.
Tijekom procesa certifikacije Hrvatska pošta je porasla u ukupnom bodovanju u odnosu na prošlu certifikaciju te je zadržan visok standard u svim područjima ocjenjivanja. Postignut je znatan napredak u područjima Privlačenje i zaposlenje, Uvođenje i razvoj, Transformacija i rast te Odlazak i povratak.
Maksimalan broj bodova ostvaren je u kategoriji Privlačenje i zaposlenje zahvaljujući dobro razrađenoj i dugoročnoj strategiji zapošljavanja te sustavno dokumentiranja i provođenja godišnje strategije employer brandinga. U kategoriji Uvođenje i razvoj posebno se ističe predanost razvoju znanja svih radnika. Gotovo 90% radnika prolazi dodatna usavršavanja, a za razvoj i stjecanje novih znanja i vještina dostupan je i Sustav za eUčenje na kojem je danas aktivno 57 edukacija. Na Sustavu za eUčenje dostupne su edukacije za razvoj znanja u svakodnevnom poslovanju, zakonske edukacije te edukacije za razvoj mekih vještina i digitalnih znanja. Kategorija Transformacija i rast bilježi visoko bodovanje zbog jasne komunikacijske strukture povezane s komuniciranjem o promjenama u organizaciji i sustavnog rada na jačanju međuodjelne suradnje. Također, sustavno se potiče kultura inovativnosti.


Što je posebno istaknuto?
Prilikom certificiranja posebno je istaknut program Hrvatske pošte nastao partnerstvom i suradnjom Ureda za upravljanje ljudskim resursima i Ureda za korporativne komunikacije „Preporuči kolegu“. Riječ je o dobro osmišljenom programu internih preporuka, a radnik po čijoj se preporuci zaposli kandidat dobiva novčanu nagradu. Hrvatska pošta upravljanje iskustvom kandidata i otvorenim molbama provodi u skladu s najboljim praksama. Tu je i jasno definiran sustav plaća, kao i nagrađivanja radnika godišnjim ocjenjivanjem koje sadrži sve najbolje elemente u skladu s najboljim praksama.
Također, Hrvatska pošta danas je prisutna na svim relevantnim društvenim mrežama na kojima aktivno promovira employer brand, a radnici su ambasadori tvrtke. Jasna i pravovremena komunikacija isto je tako visoko ocijenjena jer se promjene u organizaciji i sve važne informacije povezane s poslovanjem prenose radnicima jasno i u stvarnom vremenu, a tu komunikaciju zadnjih godinu dana još više pospješuje i unaprjeđuje interna društvena mreža Jenz.
Direktorica Ureda za upravljanje ljudskim resursima Ivana Mirković - Pogorilić primila je Certifikat Poslodavac Partner od Aleksandra Zemunića, člana Uprave tvrtke SELECTIO, te je tom prilikom izjavila: „Svi mi u ljudskim resursima u različitim kompanijama jedni od drugih učimo i dijelimo znanja jer se susrećemo sa sličnim izazovima. Hrvatska pošta, kao i brojni drugi poslodavci na tržištu rada, već dulje vrijeme ima u određenim područjima izazova s nalaženjem adekvatne radne snage i fluktuacijom. U zadnje dvije godine stoga smo u Pošti pokrenuli brojne inicijative za njihovo zadržavanje, od rasta primanja za 20% 2022. te novog vala dizanja plaće u zadnjih šest mjeseci za 25%, nagrade za lojalnost 1200 eura, prigodnih nagrada, benefita. Ljude možete zadržati, s jedne strane, konkurentnim primanjima, ali i optimalnim uvjetima rada te adekvatnom kompanijskom kulturom i dobrim odnosima radnika i rukovoditelja. Rukovodimo se poslovnim ciljevima, ali i stalnim fokusom na ljude. Zadovoljni radnici pretpostavka su za dodatno povećanje produktivnosti i profitabilnosti te ključ kvalitetne usluge i zadovoljstva naših korisnika zbog kojih smo i tu.“
Projekt Certifikat Poslodavac Partner podržava generalni pokrovitelj - portal MojPosao - i poslovni tjednik Lider kao medijski pokrovitelj.



Na fotografiji, slijeva nadesno: Aleksandar Zemunić, član Uprave tvrtke SELECTIO, direktorica Ureda za upravljanje ljudskim resursima Ivana Mirković Pogorilići Lara Šubić Šuša, grupa SELECTIO.


Na fotografiji, slijeva nadesno: Krešimir Domjančić, izvršni direktor Ureda za korporativne komunikacije, Branka Tadić, pomoćnik izvršnog direktora Ureda za upravljanje ljudskim resursima, Marijana Lončar, voditelji Odjela za praćenje, selekciju i razvoj ljudskih resursa, Marija Antunović, viši specijalist za obračun plaća i unaprjeđenje procesa, Ivana Mirković Pogorilić, izvršni direktor Ureda za upravljanje ljudskim resursima, Nikolina Labuhar Bazina, stručnjak za ljudske resurse, Mirjana Virovec, stručnjak za ljudske resurse i Davor Jakovac, Voditelj odjela za internu komunikaciju.