Hrvatska pošta

Projekt ADMIRAL

 

Logistics networks integration and harmonisation through operational connectivity to optimise freight flows and drive logistics to climate neutrality

HP - Hrvatska pošta d.d. kao partner Društvu LOCODELS d.o.o., potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za natječaj “HORIZON-CL5-2022-D6-02-01: Logistics networks integration and harmonisation through operational connectivity to optimise freight flows and drive logistics to climate neutrality” u sklopu programa Obzor Europa.
Prijevoz tereta odgovoran je za veliki udio ukupnih emisija stakleničkih plinova u Europi. Do sada je većina tvrtki bila koncentrirana na njihove primarne emisije i one uzrokovane njihovom potrošnjom energije, dok se neizravnim emisijama iz npr. logističkih uslugama pridavala ograničena pozornost. Očita je potreba za sustavno socio-tehničkim promjenama. Nedostaju poslovni modeli za održivi izvor i ponudu multimodalnih transportnih lanaca s niskim emisijama.

Admiral je suradnički EU projekt s 21 projektnim partnerom posvećen revolucioniranju održivog prijevoza tereta kroz multimodalnu logistiku.
Misija projekta je minimizirati emisiju osiguravajući tvrtkama inovativne alate, promičući socio-tehničke promjene sustava i potičući razvoj tržišta koje upravlja opskrbnim lancima i emisijama.
Glavni rezultat je Admiral tzv. marketplace, koji upravlja cijelom infrastrukturom opskrbnog lanca i povezanim emisijama, a biti će demonstrirano kroz 4 pilota: Portugal- Španjolska, Slovenija-Hrvatska, Litva i Finska.
ADMIRAL se fokusira na sljedeće ciljeve:
1) Razviti besprijekoran rad unutar opskrbnih lanaca;
2) Omogućiti bolje korištenje tekuće imovine i infrastrukture za smanjenje emisija;
3) Prihvatiti sustavnu promjenu prema održivosti s održivim izvorima;
4) Razviti i pilotirati rješenja koja imaju sveukupni potencijal za smanjenje energije i emisija.
 
Marketplace će također funkcionirati kao platforma za inovacije za nove usluge te će poboljšati vrijednost B2B logističkih platformi.
 
Pilot Hrvatska-Slovenija:
Cilj je povezati zasebne logističke mreže i poboljšati korištenje raspoloživih resursa implementacijom izravnih transportnih pravaca.
Na taj način, proces isporuke će biti učinkovitiji i isplativiji te će rezultirati smanjenje:

  • emisija CO2,
  • troškova
  • vremena čekanja.
 

Nositelj projekta: Finski tehnički istraživački centar VTT
Partneri na projektu: 21 projektni partner iz Finske, Španjolske, Slovenije, Litve, Grčke, Italije, Portugala i Hrvatske
Trajanje projekta: 1. svibnja 2023. - 01. svibnja 2026. (36 mjeseci)
Vrijednost projekta: 7.294 412,14 EUR s postotkom sufinanciranja 70% iz programa Horizon