Hrvatska pošta

Hrvatskoj pošti međunarodna nagrada za umjetnost u filateliji

24.07.2024.
Poštanska marka “Borba protiv klimatskih promjena – plastični otpad u moru” osvojila je Asiago međunarodnu nagradu za umjetnost u filateliji
Hrvatskoj pošti međunarodna nagrada za umjetnost u filatelijiJoš jedna marka u izdanju Hrvatske pošte može se pohvaliti vrijednim međunarodnim priznanjem. Najnovija nagrada stigla je 21. srpnja 2024. iz talijanskog gradića Asiaga s 54. svjetskog natjecanja „Premio Internazionale d'Arte Filatelica“, a osvojila ju je naša prigodna poštanska marka  „Borba protiv klimatskih promjena - plastični otpad u moru“ iz 2023. godine. Marka je nagrađena u kategoriji ekologije, a motiv na marki je riba napravljena od plastike kao simbol onečišćenja mora. Autorica marke je studentica Enea Knežević uz mentorsko vodstvo izv. prof. Tomislava Vlajinića sa Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.  Nominalna vrijednost marke iznosi 1,14 eura, a otisnuta je u 30.000 primjeraka i u arčiću od 10 maraka.
 
Nagradu je uime Hrvatske pošte preuzela Davorka Sarić, konzul - savjetnik u Generalnom konzulatu RH u Trstu.
Podsjetimo, poštanska marka s motivom dalmatinskog psa  iz serije „Kućni ljubimci - Psi 3“, izdana 2022., i prošle je godine na ovom natjecanju osvojila prvo mjesto u kategoriji „Turizam“.
 
Hrvatske poštanske marke s godinama su stekle zapažen ugled i uspjeh u svijetu, a o tome svjedoče brojne međunarodne, filatelističke nagrade kako za najbolje i najljepše marke tako i za njihovu umjetničku i dizajnersku vrijednost.