Hrvatska pošta

Nova prigodna marka „150. obljetnica Hrvatskoga liječničkog zbora“

22.02.2024.
Marka s motivom starinske liječničke torbe i prvog izdanja stručnog časopisa Liječnički vjesnik
Nova prigodna marka „150. obljetnica Hrvatskoga liječničkog zbora“Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 26. veljače, na dan obljetnice osnivanja Hrvatskoga liječničkog zbora, novu prigodnu poštansku marku s motivom starinske liječničke torbe i prvog izdanja stručnog časopisa Liječnički vjesnik. Marku posvećenu 150. godišnjici osnutka dobrovoljne udruge doktora medicine i doktora dentalne medicine - Hrvatskoga liječničkog zbora (HLZ) - oblikovala je zagrebačka dizajnerica Katarina Lončar. Nominalna vrijednost marke je 0,72 eura, otisnuta je u arcima od 20 maraka i u nakladi 25.000 primjeraka, a može se kupiti u poštanskim uredima i na https://www.epostshop.hr/. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Tekst pratećeg letka uz marku napisala je Ivona Matišić, mag. oec., univ. mag. admin. sanit.
 
Sbor, u koji se domaći liečnici iza mnogih pokusa na pokon sabraše, započeo je svoj rad god. 1874. koji evo i na dalje nastavlja (Liečnički Viestnik, u Zagrebu mjeseca siječnja 1877. godine).
 
Hrvatski liječnički zbor (HLZ) dobrovoljna je udruga doktora medicine i doktora dentalne medicine osnovana davnog 26. veljače 1874. i djeluje samostalno i kontinuirano već 150 godina. HLZ je osnovan u vrijeme kada je u Europi djelovalo samo 7 nacionalnih liječničkih udruga što je vrednovano od drugih europskih i svjetskih istovrsnih udruga liječnika. Stoljetno postojanje HLZ-a obilježeno je predanim radom brojnih generacija liječnika te mnoštvom stručnih i znanstvenih postignuća liječničke profesije. Za vrijeme svojih mandata mnogi su predsjednici vodili HLZ, pridonijeli važnim aktivnostima liječničke profesije, borili se za napredak i boljitak struke, ponosno slavili važne obljetnice i ispisivali povijest. Kao glavna misija i svrha djelovanja sve ovo vrijeme bila je i ostala skrb za svoje članove, ali i svekoliki korpus liječnika te zdravstveni sustav.
 
Svrha djelovanja HLZ-a najjednostavnije je, ali i najtočnije prikazana u 1. članku Statuta HLZ-a u kojem se navodi: „Hrvatski liječnički zbor, osnovan 26. veljače 1874. godine udruga je liječnika, združenih radi unapređenja zaštite zdravlja naroda, stručnog i znanstvenog rada, njegovanja liječničke etike i zaštite staleških interesa.“ Hrvatski liječnički zbor osnivač je Medicinskoga fakulteta u Zagrebu, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskoga liječničkog sindikata, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i Hrvatske lige za borbu protiv raka.
 
HLZ je član brojnih strukovnih udruga diljem Europe i svijeta, primjerice, World Medical Association (WMA) i European Union of Medical Specialists (UEMS). Hrvatski liječnički zbor odlikovan je 2019. državnom nagradom za iznimne zasluge i postignuća u promicanju znanstvenog i stručnog rada, medicinske etike te općih moralnih i humanih načela. Udruga danas ima 11.839 članova, dok unutarnji ustroj HLZ-a čini 26 podružnica, 167 stručnih društava, 95 sekcija te dva kluba. Koncem 2022. obilježeno je i 145 godina neprekidnog izlaženja stručno-znanstvenog glasila Hrvatskoga liječničkog zbora.