Hrvatska pošta

Poštanski operatori smanjili su godišnje emisije CO2 za gotovo 40%

19.09.2024.
Hrvatska pošta obilježava Zeleni poštanski dan
Poštanski operatori smanjili su godišnje emisije CO2 za gotovo 40%Hrvatska pošta s još 23 poštanska operatora u četvrtak, 19. rujna zajedničkom kampanjom obilježava šesti po redu Zeleni poštanski dan.

Poštanski operatori diljem svijeta tom prigodom obilježavaju predanost održivom poslovanju čiju su nužnost prepoznali još 2008. pokretanjem Programa za mjerenje i praćenje okoliša (EMMS). Od početka suradnje do danas poštanski operatori smanjili su ukupne godišnje emisije CO2 za gotovo 40% te su se obvezali postići daljnje smanjenje od 50% do 2030. u usporedbi s emisijama iz 2019. godine. Pošte su se obvezale i da će do 2030. raspolagati s najmanje 50% voznog parka kojeg čine vozila na alternativni pogon. U dobroj su poziciji za postizanje cilja jer trenutno raspolažu s udjelom od 28% vozila na alternativni pogon u ukupnoj floti.

Hrvatska pošta u postizanju glavnih ciljeva održivosti oslanja se na najveći vozni park električnih vozila u Hrvatskoj, vlastitu mrežu punionica, energetski učinkovite poslovne objekte i na alternativne dostavne kanale poput paketomata. Zahvaljujući električnim vozilima, biciklima te dostavi na pješačkim rajonima poštari su prošle godine prešli pet milijuna zelenih kilometara, a tvrtka je ukupno uštedjela više od 870 tona CO2.

Zeleni poštanski dan globalna je kampanja koju su pokrenuli poštanski operatori koji su dio Sustava mjerenja i upravljanja održivošću (SMMS) - programa Međunarodne poštanske korporacije (IPC) čiji je cilj isticanje održivosti i zelenog poslovanja. U programu SMMS sudjeluje 26 poštanskih operatora iz cijelog svijeta.