Hrvatska pošta

Poštanski Oscar za COG-LO

World Post & Parcel Awards nagrada je strukovnog portala postandparcel.info i smatra se "Oscarom" poštanske industrije te više od 20 godina slavi uspjehe u poštanskom sektoru. Svaka organizacija bez obzira na veličinu može se prijaviti za nagradu, a ocjenjuje se prihvaćanje promjena, otvorenost novim izazovima i iskorištavanje mogućnosti koje su pred nama. Početkom lipnja na mrežnim stranicama portala objavljena su imena dobitnika nagrada za 2021. godinu, a u 2.  kategoriji „Prekogranični rast“ dobitnik je PostEurop za projekt COG-LO. U ovoj kategoriji nagrađuju se organizacije koje mogu potvrditi znatan prekogranični rast fizičke pošte i/ili paketa.

Projekt punog naziva „Kognitivne logističke operacije putem sigurnih, dinamičkih i ad-hoc suradničkih mreža“ vrijedan je 4.999.922,00 EUR i potpunosti je financiran sredstvima EU-a putem HORIZON Programa. Glavni cilj COG-LO projekta je stvoriti potreban okvir i alate koji će omogućiti budućim logističkim procesima da postanu kognitivni i interoperabilni za suradnju. Projektom, koji je trenutno u završnoj fazi, razvit će se i uvesti sustav CLO (engl. Cognitive Logistic Object) koji će sofisticiranim alatima u sigurnom okruženju razmjenjivati informacije u ad-hoc situacijama. CLO predstavlja virtualizirani subjekt koji sudjeluje u logističkom procesu, predstavlja različite aktere poput paketa, kamiona, semafora, potpornih sustava, ovisno o slučaju i ima različite mogućnosti od osnovnih funkcionalnosti do autonomnog donošenja odluka i pokretanja koje se konfiguriraju za svaki slučaj. Na taj način omogućit će poštanskim operatorima bolje ispunjavanje očekivanja i od trgovaca i od potrošača poboljšavajući zadovoljstvo korisnika kada je riječ o dostavi. Ukupno gledajući, povećanje zadovoljstva korisnika zajedno s unaprjeđenjima u radu poboljšat će imidž poštanskog tržišta kao vjerodostojnog igrača u dostavi roba iz e-trgovina.

Hrvatska pošta jedna je od članica konzorcija koji se sastoji od 14 partnera iz 8 država, i to: ICT tvrtki, pružatelja tehnoloških i IT usluga, sveučilišta i instituta koji se bave optimizacijom i analitikom velikih baza podataka te 7 nacionalnih poštanskih operatora.

Nažalost, zbog i dalje prisutne pandemije Covid-19, i ove je godine, kao i lanjske, bilo onemogućeno svečano proglašenje pobjednika i dobitnika nagrada. Stoga su dobitnici objavljeni virtualno, a dio proglašenja COG-LO projekta pobjednikom možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=sTNdO3VBddg&t=173s