Hrvatska pošta

Završen projekt FlyVETUp!

Na konferenciji su predstavljeni svi ostvareni ciljevi i rezultati projekta koji omogućuje osposobljavanje i certificiranje za operatera dronovima.

Završna konferencija Erasmus+ projekta FlyVETUp! održana je 24. i 25. listopada 2022. godine u Zagrebu. Projektom se kroz dvije godine razvijao edukacijski materijal za operatera dronom u poštanskom sektoru koji je postavljen na otvorenoj platformi i dostupan je svima koji žele proći tečaj.

Dodjela certifikata

Prvog dana Završne konferencije na multiplier događaju u prostorijama Hrvatske pošte uz cijeli projektni tim okupili su se i polaznici tečaja za operatera dronovima, učenici Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina iz Velike Gorice i gosti. Ivana Filipović, voditeljica projekta FlyVETUp! u Hrvatskoj pošti, prezentirala je sudionicima cijeli tijek projekta te što je sve napravljeno i uz koje rezultate. „Brojni svjetski poštanski operatori danas testiraju dostavu dronovima jer to je nešto što će zasigurno u nekom obliku zaživjeti. Upravo zato bilo je važno osmisliti i realizirati edukaciju koja unaprjeđuje vještine i znanja svih onih koji jednog dana žele upravljati dronovima“, zaključila je Ivana Filipović. Vedran Šarac, ravnatelj Zrakoplovno tehničke škole naglasio je važnost ovakvih projekata zbog usklađivanja obrazovnih programa s potrebama gospodarstva. Kao jedan od popratnih rezultata projekta je i osnivanje izvanškolske aktivnosti „AeroDron“ za učenike ZTŠ-a Rudolfa Perešina. Dinko Mihaljević iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije pohvalio je projekt kao primjer dobre suradnje obrazovnih i gospodarskih subjekata financiranog iz Erasmus+ programa kojim su postignuti i horizontalni ciljevi zelene i digitalne tranzicije.

Na konferenciji su svečano dodijeljeni i certifikati za 33 polaznika tečaja Hrvatske pošte koji su nakon završetka edukacije stekli znanja i vještine potrebne za operatera dronovima. Prikazan je i kratki film testnih dostava pošiljaka dronom koje su se u sklopu projekta održale u Grčkoj i na Cipru.

Ostvarenje ciljeva

Drugoga dana projektni partneri iz Hrvatske pošte, Grčke pošte, Ciparske pošte, Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perešina, tvrtke Dronint s Cipra, AKMI i njemačke tvrtke BK Consult održali su zadnji radni sastanak na kojem su iznosili svoje dojmove i stečena iskustva radom na ostvarivanju projektnih rezultata.

Kroz projektne aktivnosti ostvarena su 3 projektna rezultata: Priprema tečaja​, Razvoj programa obuke za operatera dronom i Primjena programa obuke na osoblju poštanskih operatora​.  Ciljevi projekta su ostvareni. Program osposobljavanja omogućuje polaznicima postizanje maksimalne razine asimilacije koncepata, terminologije i regulatornog okvira modela za operacije i primjenu UAS-a prolazeći kroz Modul 1 - Osnove bespilotnih zrakoplovnih sustava (UAS) i Modul 2 - Uvod u upravljanje bespilotnim prometom (UTM). Ukupno 126 polaznika online obuke od 174 upisanih uspješno je završilo tečaj i dobilo certifikate.

Podsjetimo, projekt FlyVETUp! financiran je EU sredstvima iz programa Erasmus+ i to u iznosu od 214.382,00 eura bespovratnih sredstava. Nositelj projekta FlyVETUp! bila je Hrvatska pošta uz partnere Zrakoplovnu tehničku školu Rudolfa Perešina, Grčku poštu i Ciparsku poštu te tri partnerske tvrtke: Dronint, AKMI i BK Consult.

Svim zainteresiranima koji žele postati osposobljeni i certificirani operateri dronovima besplatna edukacija je dostupna na poveznici https://flyvetup.com/training/ , a nakon završetka svi polaznici dobivaju certifikat koji im omogućuje upravljanje dronovima.

   

   

   

VIDEO: Testni letovi