Hrvatska pošta

GreenPosts

GreenPosts

„Green Skills & Practices for Postal Services to implement the European Green Deal“

Značajni međunarodni događaji poput usvajanja Pariškog sporazuma i sve veća važnost UN-ovih ciljeva održivog razvoja nagovijestili su potrebu za hitnijim djelovanjem globalne poslovne zajednice u području ekološke održivosti. Mjerama za ublažavanje klimatskih promjena pokrivaju se ​​pitanja poput osiguravanja pristojnih radnih uvjeta, promicanja inovacija, izgradnje održivih gradova i zajednice, osiguravajući odgovornu proizvodnju i potrošnju. Projekt GreenPosts crpi inspiraciju iz postojećih inicijativa, s ciljem implementacije Europskog zelenog plana u poštanski sektor.
 
Projekt GreenPosts ima za cilj pružiti materijal za obuku zaposlenicima kako Hrvatske pošte tako i drugim poštanskim operatorima o tome kako Europski zeleni plan provoditi u praksi na lokalnoj razini i poštovati cilj održivog razvoja, kao i na relevantne ciljeve koji su najbitniji za poštanski sektor. Specifičan cilj GreenPosts projekta je poboljšati zelene vještine zaposlenika u poštanskom sektoru na lokalnom nivou poboljšanjem tehničkih kapaciteta, znanja, vrijednosti i stavova za razvoj i podršku održivih društvenih, ekonomskih i ekoloških rezultata u poslovanju, industriji i zajednici.
 
S više od 600.000 poštanskih ureda diljem svijeta, poštanski sektor upravlja najvećom fizičkom distribucijskom mrežom na Zemlji. Oko 660.000 vozila, 250.000 motocikala i bezbroj aviona, koji svake godine prelaze milijarde kilometara, svakodnevno se koristi za dostavu pošte. Pošte i 5,5 milijuna poštanskih djelatnika troše struju, vodu i papir, koji svi imaju utjecaj na okoliš. Lokalne pošte uključene su u razne ekološke aktivnosti, ali nije im uvijek lako biti u tijeku sa znanosti i politikama na razini EU-a kako bi mogle stvoriti adekvatan i cjelovit dugoročni plan fokusiran na prioritete, korištenje najnovijih dokaza i postizanje boljih rezultata.
 
Projekt GreenPosts će predstavljati jasne i opipljive koristi za sve uključene dionike. Poboljšati će osnovne vještine i kompetencije o vodstvu, građanstvu i proaktivnom djelovanju. Potpora je zelenom i društvenom djelovanju s dokazanim prednostima za okoliš, regiju i lokalne zajednice kao i promicanju društvene kohezije, integracije i uključenosti s pogodnostima i više mogućnosti za sve. Također, održat će se pilot tečaj radi testiranja te prilagodbe na kroz Projekt razvijenom edukacijskom materijalu.
 
Nositelj projekta: Hrvatska pošta - HP d.d.
Partneri na projektu: bugarska pošta EAD Bulgarski Poshti bp, grčka pošta ELLINIKA TACHYDROMEIA - ELTA , ciparska pošta Cyprus postal service - DPS i tvrtka Future Needs Management Consulting Ltd
Trajanje projekta: 1. studenog 2021. - 31. listopada 2023.; 24 meseca
Vrijednost projekta: 195.468,00 EUR u cijelosti financiran EU sredstvima Erasmus+ programa, Ključna aktivnost 2:  Strateška partnerstva. 


Preuzmi:

Brošura
Newsletter br. 1.  
Newsletter br. 2.
Newsletter br. 3.
Newsletter br. 4.