Hrvatska pošta

Edukacija trenera u okviru projekta GreenPosts

Hrvatska pošta organizirala je i moderirala trodnevnu learning/training/teaching edukaciju održanu u Zagrebu

U sklopu Erasmus+ projekta GreenPosts održavala se od 30. siječnja do 1. veljače 2023. u Zagrebu learning/training/teaching trodnevna edukacija čiji je organizator i moderator bila Hrvatska pošta. Dvadeset i jedan zaposlenik iz hrvatske, grčke, bugarske i ciparske pošte te tvrtke Future Needs, partnera na projektu, upoznat je s temom projekta GreenPosts, koji koordinira Hrvatska pošta, odnosno tečajem o implementaciji mjera Europskoga zelenog plana u poštanski sektor, a koji se kao glavni cilj razvija unutar projekta. Nakon edukacije polaznici su postali „zeleni“ veleposlanici koji će zaposlenicima i kolegama prenositi naučeno te ih poticati na djelovanje usmjereno ostvarenju zajedničkoga europskog cilja - smanjenja negativnog učinka na okoliš i klimu.

Prvog dana edukacije sudionici su se upoznali sa sadržajem Europskoga zelenog plana i primjerima njegove implementacije u Hrvatskoj pošti. Potom su članovi tima projekta GreenPosts iz Grčke, Bugarske, Hrvatske i Cipra sudionicima prezentirali modul s 9 lekcija, odnosno tečaj koji su razvili u prvoj godini projekta. Devet lekcija razvijano je u skladu s 9 stupova Europskoga zelenog plana. Uslijedila je slobodna rasprava pri čemu su polaznici edukacije autorima lekcija postavljali pitanja bilo o samom sadržaju bilo o načinu izrade materijala za edukaciju.


Virtualna soba za „zelene“ razgovore

Drugog dana edukacije predstavnik Future Needsa, ciparske tvrtke partnera na projektu, prezentirao je Virtual Think Tank, odnosno virtualnu sobu u kojoj će svi zainteresirani moći razgovarati, raspravljati, postavljati pitanja ili razmjenjivati svoje ideje vezane uz implementaciju Europskoga zelenog plana. Njezin je dio i platforma za e-učenje na koju će se učitati tečaj koji se sastoji od jednog modula s 9 lekcija. Kao provjera uspješno završenog tečaja, nakon svake lekcije osmišljen je i test znanja. Virtual Think Tank dio je službene stranice projekta www.greenposts.eu i pristup je omogućen svim zainteresiranima nakon što se registriraju. Nakon prezentacije virtualne sobe sudionici su se podijelili u radne skupine s konkretnim zadatcima za analizu UPU-ovih najboljih “zelenih” praksi.

Drugog dana održan je i kratki test znanja iz 9 lekcija prezentiranih prethodnog dana. Predstavnica Hrvatske pošte prezentirala je i „nacrt“ vodiča za učitelje kao alata za sudionike projekta koji će poticati implementacije mjera Europskoga zelenog plana preko zaposlenika u svojim organizacijama.

Trećeg dana edukacije sudionici su bili u obilasku NSC-a te im je tom prigodom radnik iz Odjela zaštite na radu, zaštite od požara i ekologije u Hrvatskoj pošti na licu mjesta pokazao kako funkcionira upravljanje otpadom u Hrvatskoj pošti. Sudionicima su pokazane i električne punionice kao i kako u smislu zelenog i održivog funkcionira sortirnica. Za kraj se evaluirala learning/training/teaching edukacija, odnosno sudionici su dali povratnu informaciju o tri radna dana provedena u Zagrebu.