Hrvatska pošta

Završna konferencija projekta GreenPosts

Završna konferencija Erasmus+ projekta GreenPosts održala se na Cipru u Larnaki od 23. do 24. listopada. Zadnji je to susret partnera na projektu na kojem se evaluiralo proteklo dvogodišnje razdoblje koliko projekt traje.
 
Postignuti rezultati
Nakon pozdravne riječi predstavnika Ciparske pošte, domaćina konferencije, predstavljen je pregled svih aktivnosti koje su se poduzimale kako bi se ostvarili ciljani rezultati projekta:
  • The GreenPosts Assessment Tool (PR1),
  • “Implementing European Green Deal in Posts” Course (PR2),
  • Peer to Peer succes stories videos (PR3),
  • Virtual Think Tank (PR4)
 
Zaključeno je kako su sva 4 rezultata i ostvarena: https://greenposts.eu/activities/
 
Pored ostvarenih rezultata kratko se osvrnulo i na  radionica za „zelene ambasadore“, LTT aktivnost održanoj od 30. siječnja do 1. veljače 2023. godine na kojoj se obrađivao kurikulum tečaja, po grupama rješavali zadatci, vršila se samoprovjera znanja, upoznalo s funkcijama Virtual Think Tanka te osmislio draft budućeg Vodiča za učitelje koji će svojim kolegama prenositi poruku i rezultate projekta GreenPosts.
 
Održana su i 3 susreta projektnih partnera. Nažalost, prvi zbog okolnosti COVID-19 pandemije održan je online putem MSTeams platforme. Drugi je održan u srpnju 2022. u Sofiji u Bugarskoj, a treći u siječnu 2023. u Ateni u Grčkoj.
 
Partnerstvo za suradnju
Na konferenciji na Cipru sudionicu su imali priliku dati svoje viđenje rada na rezultatima te odnosa i suradnje među partnerima protekle dvije godine. Iako su svi projektni rezultati ostvareni preostalo je još pripremiti dokumentaciju za završno izvješće nadležnoj Agenciji te se na sastanku utvrdilo koji su to dokumenti i što trebaju sadržavati i kako ih prirediti.
 
Drugog dana konferencije sudionici su posjetili edukacijski centar Capo Greco gdje su imali prilike vidjeti što se sve radi na očuvanju bioraznolikost tog područja. Uz projekciju fotografija zaposlenik Centra održao je zanimljivo predavanje o ugroženosti životinjskog i biljnog svijeta Cipra te na koji način se suprostavljaju negativnim utjecajima čovjeka na prirodu. Jedna od zanimljivosti mjesta Ayia Nape je Muzej skulptura koji je osmišljen kao park posvećen očuvanju bioraznolikosti, a gdje se svake godine okupljaju umjetnici i izrađuju skulpture koje zatim trajno ostaju u parku. U parku se smiju saditi i sade se isključivo biljne vrste specifične za Cipar.
 
Na kraju Završne konferencije sudionici su evaluirali susret i suradnju na projektu te izrazili želju i za suradnjom na nekim budućim projektima.